Natuurgebied van het Allier

In het Allier dal heeft de rivier het departement zijn idyllische charme verleend. Ten zuiden van Moulins strekt het natuurgebied van het Allier dal zich uit over 21 kilometer. Dit gebied wordt beheerd door het ONF (Staats bosbeheer), de activiteiten worden beheerd door het LPO (vogelbescherming) en is open voor bezoekers. Volg simpelweg de uitgezette routes met themaborden.

Er zijn meer dan 250 vogelsoorten gerecenseerd. Net zoveel als in de Camargue. Een paar zeldzame en opmerkelijke soorten: de dwergstern, de ralreiger, de Zuid-Amerikaanse bruine reiger, de visarend en de Europese bijeneter met zijn gekleurde veren.

Het landschap van de Bourbonnais, al eeuwenlang ongewijzigd, is een mozaïek van groene velden tussen levende hagen, de rotsachtige Combrailles, omringd door de Cher, de Sologne Bourbonnaise en het dal van de Besbre, met beschermde zones voor vogels.

Tussen de Loire en de Allier vormen “Les Bois Noirs” en “Les Monts de la Madeleine” de bergen van de Bourbonnais. De afgeronde heuvels en de rotspunten torenen hoog over groene dalen vol eiken, kastanjebomen, beuken, dennen en berken. Ze bieden vele mogelijkheden voor tochten te paard, op de ATB fiets of te voet. 400 kilometer uitgezette routes geven de wandelaar de mogelijkheid om de ongelooflijke mooie natuur te ontdekken. De Puy du Montoncel stijgt tot 1 287 meter en biedt een adembenemend uitzicht. De Loge des Gardes, een klein skioord in de winter, ontvangt in de zomer liefhebbers van nieuwe glijsporten.

In het noordwesten ligt het bos van Tronçais, één van de mooiste bosgebieden van Frankrijk. Dit grote eikenbos van 11 000 hectare telt ook beuken en haagbeuken. De 40 meter hoge stammen plaatsen het bladerdak op de hoogte van de kathedralen. Het bos werd door Cesar doorkruist en door Colbert gerehabiliteerd. Op vele punten ontspringen riviertjes die onder de bladeren doorborrelen: er zijn zo’n veertig bronnen geregistreerd. Sommige eiken zijn 350 jaar oud. De vierkante eik zou geboren zijn rond 1630, de Wachter, met een omvang van 6,55 m, is ongetwijfeld één van de oudste geregistreerde eiken. De Tweeling zou 403 jaar oud zijn en uit éen enkele stronk! Er zijn in totaal 19 opmerkelijke bomen aangegeven.

image
image
image